Depression er en psykisk sygdom, som kort sagt påvirker ens humør. Når man har en depression, så har man ikke bare en dårlig dag, så er man i en længerevarende periode så nedtrykt og deprimeret, at det går ud over ens dagligdag og livskvalitet. Det kan svært at vide, hvornår folk præcis får en depression. Nogle gange er årsagerne dog mere åbenlyse end andre gange: Hvis man for eksempel har oplevet at miste nogle af sine nærmeste, så kan det ende ud i en depression. Det kan være en voldsom tragedie for eksempel at miste en forældre, sin kæreste, sin ægtefælle, sin kæreste, eller hvis man er rigtig uheldig sine børn eller børnebørn. Her ville det ikke være helt usandsynligt, hvis man fik en depression. Det samme gælder, hvis man for eksempel bliver skilt eller flytter til en ny by, hvor man ikke kender en sjæl og føler sig ensom. Andre gange er årsagerne ikke så tydelige. En depression kan også komme sig snigende. Hvis du gerne vil vide mere om, hvad en depression egentlig her, så kan du prøve at tjekke dette link ud: http://lailabaltser.dk/depression/
Hvor mange har depression i Danmark?
Danmark har i flere undersøgelser ligget blandt topscorerne, når man har undersøgt, hvilke lande i verden, som har de lykkeligste borgere. Ja faktisk har Danmark også engang vundet første pladsen, og fik dermed titlen som verdens lykkeligste land. Generelt er danskerne altså glade og tilfredse, og dette gælder på landsplan lige fra byer som Sønderborg og Aabenraa til København og Roskilde. Vores høje lykkeniveau skyldes primært vores velfærdssamfund, som gør, at man kan føle sig tryg. Man skal ikke være bange for, om man ”har råd” til at blive syg. For det står ikke på egen regning at komme på hospitalet. Ligeledes skal man heller ikke bekymre sig om, om man har råd til at sende sine børn i skole og give dem en god uddannelse. På trods af at Danmark vurderes til at være et af de lykkeligste lande i verden, så viser resultater, at cirka hver femte får en depression på et tidspunkt i deres liv. Dette kan lyde ret så paradoksalt. Nyere undersøgelser viser også, at forbløffende mange danskere er på lykkepiller. De gælder både gamle såvel som unge helt ned i den alder, hvor man stadig bare går på gymnasiet eller en anden ungdomsuddannelse.
En mildere grad af ”depression”
Depression er en alvorlig sygdom , som i mange tilfælde kan kræve professionel hjælp at overvinde. En mildere form for depression er det, som man kalder for vinterdepression. Vinterdepression rammer, som navnet også indikerer, mange mennesker i vinterhalvåret. En vinterdepression skyldes mest af alt, at man ikke får sollys nok, og dermed heller ikke nok D-vitamin. Dette kan give flere virkninger. Først og fremmest kan det medføre, at ens energiniveau er væsentlig lavere end normalt. Derfor sover man generelt mange flere timer i døgnet, end hvad man ville gøre, hvis det var sommer. Derudover kan vinterdepression, ligesom ”almindelig” depression, påvirke ens humør og medføre tristhed og følelsen af at være nedtrygt. Hvis man vil komme vinterdepression til kort, så er det vigtigt, at komme lidt udenfor i dagstimerne, gerne hver dag. Således er man sikker på at man får den nødvendige mængde D-vitamin fra solens stråler. Har man ikke mulighed for at komme udenfor, for eksempel på grund af sit arbejde, så kan man købe lamper, som giver næsten samme virkning. Derudover er det også altid en god ide at dyrke motion, da motion for det meste påvirker ens humør i en positiv retning. Ellers handler det bare om, at acceptere, at man ikke har nær så meget energi om vinteren, og gå tidligt i seng.